De zoete schatten van Málaga
Tot voor kort was La Axarquía een vrij onbekende streek ten oosten van Málaga. Maar daar komt langzaam verandering in. Zo groeien tegen de steile berghellingen van La Axarquía al eeuwenlang muskaatdruiven. Hiervan worden de inmiddels beroemde rozijnen uit Malaga gemaakt. De ambachtelijk geteelde Pasas de Málaga staan namelijk op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Met de hand
De muskaatdruif kwam tussen de zevende en vijftiende eeuw via het Midden-Oosten naar Spanje. Sinds drie eeuwen groeit deze aromatische druif ook in de Axarquía. De vruchtbare grond en het klimaat zorgen voor optimale omstandigheden en leveren druiven van topkwaliteit. Tot de dag van vandaag gebeurt de verwerking nog volledig handmatig. De hellingen waarop de beroemde druiven groeien zijn namelijk zo steil dat ze ontoegankelijk zijn voor landbouwmachines.
Foto credit: Nito Salas
Vanaf augustus tot half september is het tijd om de rozijnen te oogsten. De plukkers leggen de druiventrossen voorzichtig in kratjes, waarna ze per muilezel naar speciale droogrekken of paseros gaan. Soms kun je het zoete muskaataroma al van veraf ruiken. Na 20 tot 25 dagen onder de Spaanse zon, zijn de rozijnen klaar voor de volgende bewerking, het knippen.
Speciale schaar
Een spektakel op zich waaraan vaak de hele familie meedoet. Al kletsend knippen zij de rozijnen voor hun huis. Een secuur karweitje waarvoor een speciale schaar nodig is. Na het knippen, selecteren de arbeiders de rozijnen op kwaliteit en grootte. De jaarlijkse productie in Málaga bedraagt zo´n 100.000 kilo rozijnen. Daarvan komt 95 procent uit de Axarquia, de resterende vijf procent uit Manilva en omringende dorpen.
Foto credit: Agro Magazine
Málaga-ijs
De Pasas de Málaga zijn herkenbaar aan hun donkerpaarse kleur, hun omvang (ze zijn groter dan andere rozijnen) en hun sappige, kenmerkende muskaatsmaak. Ze zijn een populaire snack uit het vuistje en onderdeel van allerhande zoete en hartige gerechten, zoals Malaga-ijs. Vroeger waren ze vooral ´s winters een populaire lekkernij onder de gegoede burgerij als vervanging van vers fruit. Ze gingen in grote aantallen de wereld over, van Rusland tot Amerika. In Málaga zijn de Pasas de Málaga onder meer los te koop bij de versmarkt Mercado de Atarazanas, waar ook de zoete Málagawijn verkrijgbaar is. Zelf een glaasje proeven aan de toog? Bij vinotheek Antigua Casa de Guardia schenken ze Malaga Dulce rechtstreeks uit het vat.
UNESCO
Vanwege het ambachtelijke productieproces kregen de rozijnen in 2018 het predicaat agrarisch werelderfgoed van de UNESCO. De rozijnen uit Málaga zijn het enige landbouwproduct in Spanje dat zich met deze erkenning mag onderscheiden. In hun eindrapport benoemde de jury het belang van de muskaatdruif voor de lokale bevolking. Ook benadrukte de jury de rol van de druiventeelt voor het natuurbehoud. Het ambachtelijke productieproces gaat niet alleen bodemerosie tegen, maar houdt ook het ecosysteem in stand.
Rozijnenroute
Wil je meer weten over de beroemde zoete schatten van Málaga? Volg dan de Ruta de la Pasa. Als je deze tocht rond september maakt, zie je de rozijnen in hun paseros. De route is 62 kilometer lang en voert je niet alleen langs leuke pueblos blancos zoals Totalan, Comares, Cutar, El Borge, Almachar en Moclinejo, maar ook door een adembenemend landschap.
Oogstfeesten
In september worden in de dorpen El Borge, Moclinejo en Vinuela oogstfeesten en festivals gehouden ter ere van de rozijnen uit Axarquia. Daarbij worden Verdiales gezongen, traditionele liederen over de druiven en oogst.
Uva pámpana y ara tres cosas tiene mi viña uva pámpana y ara tres cosas tiene mi niña rubia alta y colora