Rozijnen uit Malaga

95% van de rozijnen uit de provincie Malaga komen uit de Axarquia.

 
Nog niet zo heel lang geleden was het gebied La Axarquia, ten oosten van de stad Malaga, één van de onontdekte gebieden van Andalusië. Tegen de steile berghellingen rondom de witte dorpen worden al eeuwenlang muskaatdruiven verbouwd. Van deze druiven worden de beroemde rozijnen uit Malaga gemaakt en daarvan weer de zoete muskaatwijn, Malaga Dulce. De rozijn uit Axarquia is een volledig met de hand verwerkt product. Het oogsten van de druiven wordt met de hand gedaan, want de hellingen zijn zo steil dat er machines niet gebruikt kunnen worden. De geoogste druiventrossen worden voorzichtig in kratjes gelegd en met  behulp van muildieren naar de paseros (rozijnenbedden) gebracht.

Druivenoogst in de Axarquia, Malaga
Foto credit: Nito Salas

Op rozijnenbedden worden de druiventrossen door de zon tot rozijnen gedroogd. Je vindt ze op diverse plekken in de Axarquia en soms kun je het zoete muskaataroma van verre ruiken.  Het drogen vindt plaats in september, omdat er in die maand weinig kans op regen is. Mocht het toch gaan regenen dan kunnen de rozijnenbedden worden afgedekt met een dekzeil. Als de druiven zijn ingedroogd tot rozijnen, na ongeveer 20 tot 25 dagen onder de zon, worden ze naar de arbeiders gebracht die ze gaan losknippen.

Rozijnen liggen te drogen in de Axarquia

In de dorpen waar de druiven tot rozijnen gedroogd worden zie je mensen – al kletsend – voor hun huis zitten om gezellig samen de “pasas” los te knippen. Het losknippen is een precies werkje en wordt met een speciale schaar gedaan. De rozijnen worden vervolgens geselecteerd op kwaliteit en gesorteerd op grootte. De verwerking van rozijnen is bijna volledig geconcentreerd in de Axarquia en vooral in de dorpen Arenas, El Borge, Almachar, Iznate, Moclinejo en Comares. De regio is goed voor 95% van de hoeveelheid rozijnen uit de hele provincie Malaga. De resterende 5% wordt in Manilva verwerkt.

Rozijnen losknippen
Foto credit: Agro Magazine

Bij de versmarkt Mercado de Atarazanas in Malaga zijn de Pasas de Malaga volop te koop, net als de zoete Malaga wijn. De grote rozijnen zijn heerlijk zoet en daarbij ook nog eens gezond. Je kunt ze als snack uit het vuistje eten of verwerken in gerechten. Ze worden niet alleen toegevoegd aan zoete gerechten zoals gebak en het bekende Malaga-ijs, maar ook aan hartige gerechten zoals bijvoorbeeld “Solomillo de cerdo al Pedro Jiménez con pasas y piñones” (varkenshaasje met Pedro Jimenez en rozijnen en pijnboompitten).

 
Er wordt nog steeds een eeuwenoude ambachtelijke techniek gebruikt voor de verwerking van de rozijnen. Door deze traditie in ere te houden wordt erosie van de grond tegengegaan en helpt het met de instandhouding van het ecosysteem. Mede dankzij deze redenen heeft de “Pasa de Malaga” in 2017 het rode zegel ontvangen van Beschermde Oorsprongsbenaming van de Europese Unie – D.O. in het Spaans.

Rozijnen liggen te drogen in de Axarquia

Er is zelfs een leuke route die je kunt rijden als je meer te weten wilt komen over dit mooie product. Doe de tocht in september om de rozijnen uit Malaga te zien drogen in hun paseros. De Ruta de la Pasa is 62 kilometer lang en voert je niet alleen langs de prachtige dorpen Totalan, Comares, Cutar, El Borge, Almachar en Moclinejo, maar ook door een adembenemende omgeving.

Rozijnenroute kaart Axarquia

In september worden in de dorpen El Borge, Moclinejo en Vinuela gastronomische festivals gehouden ter ere van de rozijnen uit Axarquia.

 

Download GRATIS “Malaga als een Malagueño” een eGuide vol leuke tips!

Gratis eGuide Malaga als een Malagueño

Booking.com
ReizenReizen

ZOEK OP DE KAART VAN ANDALUSIË!

Kaart van Andalusie

Deze handige inzoombare Google Maps-kaart van heel Andalusië is superhandig ter inspiratie voor je vakantie of stedentrip!

Vlucht vertraagd?